98 presentaties, 60 posters, 287 deelnemers vanuit 29 landen (waarvan 40 Nederlanders) in 3 dagen. Dat is de korte samenvatting van de 3rd Global Conference on Emergency Nursing & Trauma Care, die plaatsvond van 4 tot en met 6 oktober in Noordwijkerhout.

Afbeelding congres 3 okt
AZO presenteerde onderzoek naar de acute zorgketen van patiënten met pijn op de borst
Anneke Bloemhoff, epidemioloog werkzaam bij AZO, was één van de weinige sprekers die inging op de acute zorgketen. Ze vertelde dat bij 40% van de patiënten met levensbedreigende pijn op de borstklachten de acute zorgketen start bij de ambulance.  30% begint bij de HAP en 30% bij de eerste harthulp.

foto anneke presentatie ENTCCONF2018

Uiteindelijk kreeg één op de vier patiënten de diagnose acuut coronair syndroom, hartritmestoornis of acuut hartfalen op de eerste harthulp. Voor deze studie maakten we gebruik van data van bijna alle AZO ketenpartners. Deze gegevens zijn onderdeel van de Monitor Acute Zorgketen 2015 en 2016, een uniek samenwerkingsproject tussen ketenpartners in de acute zorg en AZO om inzicht te krijgen in de acute zorgketen. Na afloop bleek dat er internationaal nog weinig onderzoek bestaat naar patiëntenstromen door de acute keten.

Meer weten?
Voor geïnteresseerden zijn de abstracts van de conferentie terug te vinden in de app: Elsevier Conferences/Emergency Nursing 2018. Deze app is te downloaden via de App Store of Google play. Van sommige sprekers is ook de presentatie of poster opgenomen in de app.
De presentatie vind je hier
Meer over onderzoek vind je op onze onderzoekspagina
Wil je meer weten over de conference of onze onderzoeken? Mail naar Anneke Bloemhoff