Wat doe je precies bij een knagend niet-pluis gevoel van ouderenmishandeling? Medewerkers van de HAN en AZO ontwikkelden samen met experts uit het hele land praktische handvatten om ouderenmishandeling in de ambulancezorg en op de spoedeisende hulp te signaleren. Ze waren daarvoor genomineerd voor de Anna Reynvaan praktijkprijs 2018

Sivera Berben

Het project ‘Signalering ouderenmishandeling’ bevat een eenvoudige signaleringsvraag, protocol en e-learning. Het helpt de verpleegkundigen en artsen om een vermoeden van ouderenmishandeling te bespreken en vaker te melden. Belangrijk is ook dat het bewustzijn van het probleem groter wordt en dat samenwerking in de ketenaanpak van ouderenmishandeling verder groeit. De pilot van het project werd uitgevoerd in onze eigen regio bij de ambulancedienst RAV Veiligheidsregio GelderlandZuid en de spoedeisende hulp van het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis.

Wilma Poelstra, Bertine Spooren en Yvonne Beurskens

Wilma Poelstra, Bertine Spooren en Yvonne Beurskens. Ontwikkeling van de e-learning met forensische en geriatrische expertise. Foto Sivera Berben

Nominaties Anna Reynvaan

De praktijkprijs wordt uitgeloofd voor het beste verpleegkundige initiatief om de patiëntenzorg te verbeteren. Sivera Berben, Lilian Vloet en Marian Adriaansen kregen hun nominatie voor de praktische handvatten om ouderenmishandeling in de ambulancezorg en op de spoedeisende hulp te signaleren.
Het project werd geïnitieerd door de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen samen met AZO en de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Verpleegkundigen.

Helaas grepen de ontwikkelaars van dit project donderdag 31 mei naast de prijs. Die ging naar Rianne van Boekel van Radboudumc voor haar project ‘oorzaken van complicaties en pijn na een operatie’.