Naast allerlei technische, medische of praktische vragen, spelen binnen de acute zorg ook regelmatig andere thema’s: wat doe je als zorgverlener onder verdachte omstandigheden, zijn er grenzen aan de zorg die je kunt verlenen, wat is de rol van een huisarts bij orgaandonatie? 

Tijdens de AZO-scholingsavond van 13 juni komen de volgende onderwerpen aan bod:

    • Ethische dilemma’s: In de zorg vinden we vaak meerdere zaken belangrijk, maar kunnen die niet tegelijkertijd recht doen. De onderliggende vraag is daarbij altijd wat is het goede om te doen? In deze presentatie een korte inleiding over ethiek en gaan we vervolgens kijken naar casuïstiek uit de praktijk van de acute zorg en over de wet- en regelgeving.   
    • Orgaandonaties, hoe actueel kan het zijn? Het kabinet is een nieuwe wet aan het voorbereiden en tegelijkertijd komt er mogelijk nog een referendum. Wat kan jij als zorgverlener bijdragen?
    • Forensische geneeskunde:  Wat gebeurt er als je als zorgverlener onderdeel wordt van een plaats delict? Wat mag je wel en niet zeggen of doen? Wat of wie beschermt mij als zorgverlener? Allemaal vragen die antwoorden nodig hebben.

Aan de hand van casus op het snijvlak van ethiek, orgaandonatie en forensische geneeskunde gaan dr. Anke Oerlemans (wetenschappelijk onderzoeker IQ Healthcare), Marloes Witjes (promovendus Intensive care Radboudumc) en dr. Bertine Spooren (forensisch arts) met de deelnemers en elkaar in gesprek.

Wil je alvast een beeld krijgen van het soort vraagstukken dat aan de orde komt? Lees dan “Je kunt maar een keer stoppen” (uit Podium voor Bio-ethiek, 21(2), 2014, p. 12-14). Het artikel gaat in op beslissingen over starten en stoppen van behandelingen en de ethische dilemma’s die daarbij komen kijken.

Inschrijven:

Wat kan, wat mag, wat moet